sunnuntai 11. marraskuuta 2007

Yiiiihaaa! Englanniksi: Yee-haw!

Nonni, nyt on sitten koettu kunnon texasilainen rodeokin! Tämän viikonlopun ajan Dallasin keskustassa sijaitsevassa American Airlines Centerissä, jossa on kaikenlaisia konsertteja, tapahtumia sekä lätkä- ja korismatseja, on Texas Stampede. Kyseessä on ammattilaisrodeokiertueen Dallasin osakilpailu, josta parhaimmat cowboyt karsiutuvat National Finalsiin eli mestaruuskilpailuun, joten paikalla oli tämän maanosan rodeoparhaimmisto.





















Ilta alkoi amerikkalaistapahtumille tyypillisesti melkoisella kansallistunteen nostatuksella. Nuori cowboy pyysi Luojaa siunaamaan tilaisuuden, yleisön, cowboyt ja etenkin lapset, sillä tilaisuuden tuotosta osa menee Children's Medical Centerille eli lastensairaalalle. Tämän jälkeen areenalle marssi Yhdysvaltain armeijan joukko-osastojen (mm. merijalkaväki, maavoimat, veteraanit) miehistön saattelemina illan rodeotähdet, katosta rullautui esiin jättimäinen Yhdysvaltain lippu tähtisädesuihkeen kera ja kuoro luritteli God Bless American. Screeneillä pyöri videota, jossa illan rodeotähdet toistivat toinen toisensa perään "I'm proud to be an American.".

Suomalaisille rodeo tarkoittaa lähinnä pukittelevan hevosen tai härän selässä rytkyttävää ratsastajaa, mutta rodeolajeja on itseasiassa melkoinen kirjo ja eilisiltana pääsimme tutustumaan aika moneen niistä. Illan aika nähtiin seuraavat lajit:

Bareback Riding - Perinteistä rodeota, jossa ratsastaja yrittää pysyä satulattoman hevosen selässä vähintään 8 sekuntia pitäen vain yhdellä kädellä kiinni hevosen selkään sidotussa vyössä olevasta köydestä. Tuomarit antavat suorituksesta pisteet, joilla arvioidaan sekä ratsastajan että hevosen suoritusta. Pisteitä voi saada maksimissaan 100, mutta yli 80 pisteen suoritus on jo erinomainen.

Team Roping - Eräänlaista parityötä, jossa keskellä olevasta aitauksesta päästetään irti villisti laukkaava vasikka ja "karsinoista" sen molemmin puolin lähtee ratsukot. Headerin (toinen ratsukoista) tehtävänä on lassota vasikka sen pääosasta ja heeler (toinen ratsukko) puolestaan lassoaa vasikan takajalat ja kellistää sen. Tämän lajin paremmuuden ratkaisee aika. Ajanotto starttaa kun vasikka lähtee karsinasta ja loppuu kun vasikan molemmat päät on lassottu ja vasikka on nurin.

Steer Wrestling - Eräänlaista "häränkaatoa". Karsinasta päästetään irti nuorehko härkä, jonka perään ampaisee ratsukko. Cowboy loikkaa vauhdissa kiinni härän sarviin ja vääntää eläimen sarvia niin, että härkä kellistyy tantereeseen. Ajanotto alkaa kun härkä ampaisee lähtökarsinasta ja loppuu kun se on kellistetty tonttiin.

Saddle Bronc Riding - Jälleen vähän perinteisempää rodeota, jossa ratsastaja yrittää pysyä pukittelevan hevosen selässä vähintään 8 sekuntia. Hevosella on satula ja ratsastaja pitää yhdellä kädellä kiinni köydestä, joka on kiinni hevosen päässä olevassa riimussa. Suoritus arvioidaan pistein kuten satulaton versio.

Tie-Down Roping - Vähän samantyyppistä kuin Team Roping, mutta yhden ratsukon suottamana. Vasikka karauttaa vauhtiin lähtökarsinasta, ratsukko ampaisee perään ja cowboy lassoaa sen etupään lassolla, joka on sidottu hevosen satulan etutappiin, joten vasikan vauhti pysähtyy. Cowboy loikkaa satulasta alas, kellistää vasikan ja sitoo sen kolme jalkaa (yksi etujalka + molemmat takajalat) narulla. Tässäkin ratkaisee aika, joka päättyy siihen kun vasikka on sidottu ja cowboy on nostanut molemmat kätensä ilmaan.

Barrel Racing - "Tynnyriratsastuksessa" areenalla on kolme tynnyriä, jotka ratsukon täytyy kiertää tietyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ilman että tynnyrit kaatuvat. Tämä on naisten rodeolaji.

Bull Riding - Ehkä kuuluisin ja hurjin rodeolaji, jossa ratsastaja yrittää pysyä härän selässä vähintään 8 sekuntia pitäen kiinni yhdellä kädellä härän selkään sidotusta köydestä. Tämäkin tuomaroidaan pistein, jossa arvostellaan niin härän kuin ratsastajan suoritusta.

Noiden lajien välissä nähtiin toki joitakin välinumeroitakin: areenalla karautteli välillä Miss Rodeo Queen, kuuden hevosen valjakko näytti muutamia taituruustemppuja ja Whiplash-niminen cowboyapina paimensi lampaita lammaskoiran selästä. Eniten hilpeyttä herätti kyllä laji Mutton Bustin', jossa pienet lapset pistetään riippumaan lampaan selkään. Lammas karauttaa lähtöaitauksesta kohti areenaa ja lapsi yrittää kynsin hampain killua sen villoissa kädet kaulan ympärillä. Pienenä se on cowboynkin vitsa väännettävä...

Illan päätti Josh Turnerin konsertti. Kyseinen herra on varsin suosittu, komealla bassosävytteisellä äänellä varustettu countrylaulaja. Illan aikana kuultiin tietty kaikki suosituimmat hitit kuten Your Man, Would You Go With Me ja Long Black Train. Ihan hyvää viihdettä, mutta ei nyt vienyt niin jalkoja alta että olisi pitänyt hilata kotiin JT-teepaitoja tai cd-arsenaalia. Kaikin puolin hauska ilta oli ja cowboy-meininkiä saatiin ihan koko rahalla ;).



















Kuvat (c) SP. Pahoittelen kuvien kökköä laatua - kännykameraa ei näemmä tosiaankaan ole luotu nopeiden rodeolajien kuvaamiseen. Etenkään kun paikkamme ei ollut eturivin tuntumassa...


Ei kommentteja: