lauantai 10. marraskuuta 2007

Joulu on taas, joulu on taas...

...ja kattilat täynnä puuroo... Aivan, riisipuuroa on taas keitelty, tosin ei mitenkään esi-joulu-fiiliksissä, vaan kirkon hyväntekijäisleipojaisia varten. Taas tuli aimo kasa riisipiirakoita rypytettyä ja niistä tulikin tällä kertaa jo ihan merkittävästi upgreidattuja viime kerran ensimmäisistä yrityksistä. Osahan löi jo laudalta kaikki Saarioisten piirakat symmetrisyydellään ;).

Mä olen muuten joutunut hylkäämään mun lemppariradiokanavan. Siellä alkoi heti Halloweenin jälkeen täys joulutykitys. Tänäkin aamuna kelloradio kailotti Feliz Navidadia tuutin täydeltä kunnes ärsyynnyskynnys ylittyi ja radiokanava LiteFM vaihtui Texas Twisteriksi. Siis minä, joka olen totaalinen joulufani, kohtaan kyllä rajan jo tässä kun joululauluja rämpytetään marraskuun alusta asti.

Kaupoissa on ihan viimeistään tämän kuun alussa hyllyt saaneet täytettä mitä erinäisemmistä joulukoristeista ja -härpäkkeistä. Osassa kaupoista on ihan oma jättimäinen jouluosastonsa, jossa helkkää Jinglebellsit sun muut joulupimputusmusat. Onpa bongattu myös jo isohko kauppa, joka on ihan pelkästään joulukamaa täynnä. Täällähän sisustus on muutenkin pop, joten joulun alla huusholli tyrkätään täyteen kaikenlaista jouluvaloa, kranssia, kynttiläasetelmaa, havuköynnöstä jne. Ja amerikkalaiseen tapaan kaikkea on mieluusti enemmän kuin vähemmän.

Me jätimme lähes kaikki vähäiset joulukoristeemme Suomeen, joten nyt on ollut hyvä syy vähän uusia arsenaalia. Aiomme kyllä pysyä ihan kohtuullisessa mittakaavassa, mutta jotain amerikkalaista hapatustakin on pitänyt investoida... Kotiin pääsi mm. joulusukat ja niitä kannattelevat "kultaiset" poro-ripustimet. Siis you know, sellaiset takan reunustalle laitettavat, mitä vilahtelee kaikissa jouluaikaan sijoittuvissa jenkkileffoissa. Meillä ei kämpässä ole takkaa, mutta olkkarissa on sellainen passeli "sisustusaukko" johon sukkaset saadaan hyvin killumaan.

Kuusikin pitäisi muuten kohta hankkia, koska parhaimmat sellaiset kuulemma loppuvat kaupoista jo marraskuussa. Täällähän käytetään valtaosin tekokuusia, joista osa on todella hämäävän aidon näköisiä. Mekin meinattiin hankkia sellainen, sillä mulla ei tasan kestä hermot yrittää imuroida irtoilevia neulasia tästä pörheästä kokolattiamatosta... Täkäläiset kuuset koristellaan kyllä lähinnä niin, että vain harvasta kohdasta pilkottaa jotain vihertävää, muutoin oksat on peitetty jos jonkinlaisella koristeella, ornamentilla, nauhalla, helmikoristeella sun muulla säihkeellä. Värikirjoakin riittää, sillä joulun värinä ei suinkaan ole perinteisesti punainen, vihreä, kulta ja/tai hopea, vaan kuusipuun ja muun joulusisustuksen väriteeman voi valita oikeastaan mistä maailman väristä vaan.

Jouluvalojakin olen nähnyt jo ripusteltavan sinne tänne. Aika monet kuitenkin malttavat odottaa niiden sytytystä siihen, kunnes Thanksgiving on vietetty parin viikon päästä (torstaina 22.11.). Siitä kuulemma sitten alkaakin täysi joulukausi: koko koristearsenaali viritetään esille jo silloin. Lysti tosin loppuu kuin seinään heti joulun jälkeen, sillä vermeet kasataan kaappiin heti joulupäivän jälkeen. Höh! Meidänkin tarvii varmaan edistää aikatauluamme paikalliseen malliin, tai johan meitä katsotaan kuin vajaamielisiä jos vasta loppiaisena alamme taipua joulun ohimenoon...

Mies hieman katsoo kieroon tätä joulun esilämmittelyä jo nyt, kun kaappiin on kertynyt kuusenkoristeita, kransseja ja kynttilöitä. Mä en kyllä maindaa yhtään että saan jo ihan kohta alkaa joulutunnelmoimaan, mutta yrittänen malttaa joulukuun alkuun... Mehän vietämme tämän joulun täällä ihan kaksistaan, joten joulua on kyllä suunniteltu jo jonkin verran. Kaikeksi onneksi täältä saa perinteisiä suomalaisia joulusapuskoita, glögiä ja suklaita ja kaverin jouluksi tulevat Suomivieraat voivat kuulemma tarvittaessa hilata jotain puuttuvaa tunnelmankohottajaa.
Kalenteriin on jo merkattu parit pikkujoulutkin joulukuun alkuun, joten tästähän tämä fiilis kehittyy! Jossain määrin ajatuksellista ristiriitaa tosin aiheuttaa se, että ulkona ei suinkaan ripsuttele lunta vaan lämpömittari hehkuu lähes 28 astessa...


Ei kommentteja: