lauantai 22. joulukuuta 2007

TV:tä tuutin täydeltä

Mun on monesti pitänyt kirjoittaa jotain tv:n tarjonnasta, kun siitä on kovasti kyselty, mutta dementiako vai mikälie on estänyt ko. tekstituotoksen ilmestymisen tänne, mutta yritetääs nyt...

Mä olen tosin varmaan aika huono kertomaan mistään tv:n tarjonnasta sen syvällisemmin, kun olen niin fakkiintunut näihin jo Suomessa seuraamiini sarjoihin, mutta kerrotaan nyt jotain. Täällä on tullut seurattua mm. seuraavia suosikkisarjoja: Men In Trees (Teoria miehistä), Desperate Housewives (Täydelliset naiset), Prison Break (Pako), House ja just tuossa luukutin läpi kolmannen tuotantokauden Lostista, sillä neljäs kausi siitä alkaa alkuvuodesta. 24:sesta olen myös kovasti jo odottelemassa uutta kautta. Kyseiset sarjat ovat yhtä kautta pidemmällä täällä, joten väli on tullut kustakin kurottua umpeen erinäisin keinoin.

Sellaisia sarjoja, joita katsoin Suomessa, mutta nyt vaan silloin kun ei muutakaan tekemistä ole (eli en oikeastaan enää lainkaan...), ovat mm. CSI, CSI:NY, CSI:Miami, Cold Case (Todistettavasti syyllinen) ja Without a Trace (Ilman johtolankaa). Uusia sarjoja olen sen sijaan ottanut valikoimiin useamman: Brothers & Sisters (Perhesiteet), October Road, Dirty Sexy Money, Big Shots, Pushing Daisies, Saving Grace ja Samantha Who?.
Sarjoja, joita en ole seurannut, mutta jotka ovat myös todella suosittuja täällä, ovat mm. Grey's Anatomy, Ugly Betty ja Private Practice.

Brothers & Sisters onkin jo pyörähtänyt käyntiin Suomessakin. Sitä sekä October Roadia voisi varmaan kuvata perhe- ja parisuhdedraamana, vähän sellaista Everwoodin tyylistä. DSM alkoi kuulemma kanssa Suomessa - ihmeen nopsaan sarja alkoikin myös siellä! Sitä haipattiin täällä tosi kovasti mediassa, mutta se on ollut vähän pettymys. Paljon hyviä näyttelijöitä ja ennen kaikkea Six Feet Under (Mullan alla) -sarjasta tuttu Peter Krause (Mullan alla Nathan) pääosissa, mutta jotenkin tästä olisi voinut repiä vielä enemmän irti. Sitä paitsi Krausella on superällöt pulisongit tässä.

Big Shotsia on mainostettu miespuolisten hahmojen Sinkkuelämänä ja ehkä se sitä vähän onkin... Pushing Daisies on hauska, joskin epärealistinen ja jotenkin sarjakuvamainen sarja, mut jotenkin tosi symppis. Siinä päähenkilö osaa herättää kosketuksellaan kuolleita, mutta erinäisin seurauksin. Saving Grace on Holly Hunterin tähdittämä sarja, joka jotenkin viehättää mua erikoisella juonellaan. Samantha Who? on ehkä mun lemppari tällä hetkellä. Komediasarja, jossa pääosaa näyttelee Christina Applegate (tuttu mm. Pulmuset-sarjasta varhaisteininä). Hän on onnettomuuden seurauksena menettänyt muistinsa, josta seuraa mitä erinäisempiä hullunkurisia tilanteita :).

Kaikki nuo em. sarjat ovat täällä varsin suosittuja. Valtaosa niistä tulee viihdekanava ABCltä, osa FOXilta ja jokunen CBS:ltä. Nämä ovat kansallisia kanavia, joten katsojakunta on todella suuri. Em. nettisivuilta kohdasta Primetime tai Shows löytyy hyvin listaukset ko. kanavien täällä esittämistä sarjoista.

Mua nappaa reality tosi huonosti, mutta sehän on täällä tosi suosittua. Jengi on ihan liimattuna telkkariin kun tulee esim. Dancing with the Stars, American Idol, The Bachelor, The Amazing Race tai joku monista visailusarjoista kuten Are you smarter than a 5th grader, Don't forget the Lyrics tai Duel. Souppiksia mä en seuraa lainkaan, joten niistä en valitettavasti edes tiedä et mikä on tällä hetkellä pop.

Jos täällä aikoo töllötellä telkkua, saa joitakin peruskanavia näkymään jotenkuten antennivirityksin. Lähes kaikilla on kuitenkin tilattuna jonkinlainen kaapeli- tai satellittitv-paketti, tyyliin 100 tai 250 suosituinta kanavaa. Lisäksi saa tilata mitä kanavia haluaa, esim. elokuvakanavia kuten HBO.
Kanavia löytyykin sitten ihan joka lähtöön, on tosi paljon erikoiskanaviakin kuten metsästyskanava, hevoskanava jne. Hinta muodostuu sitten kootusta paketista, n. 25 taalasta kuussa ylöspäin.

Meillä on 100 suosituimman kanavan DirecTv-paketti. Voimme siis katsoa kaikkia noita kansallisia kanavia ja lisäksi 100 suosituinta erityiskanavaa, joihin kuuluu mm. MTV, National Geography, History Channel, Disney jne. Täytyy tosin tunnustaa että eipä tule juuri katsottua edes muiden kanavien tarjontaa kuin noiden ABC:n, FOX:in ja CBS:n.

Jos leffanälkä iskee, niin leffoja tulee kyllä päivittäin, mutta kovin täälläkin pyörii töllössä vanhat, moneen kertaan nähdyt leffat. Uudempia näkisi leffakanavilta, joita me ei olla tilattu - onneksi, sillä tulee niitä oikeasti NIIN harvoin kaivattua. Sitten sitä jo mieluummin lähtee vaikka leffaan. Mutta jos laiskottaa, niin reissulta
leffateatteriin tai videovuokraamoon säästyy kyllä, sillä DirecTv:n kautta voi kotisohvalla istuksien tilata monia uutuusleffoja suoraan omaan töllöön. Valikoima vaihtuu usein, leffoja pyörii monilla kanavilla paljon ja tilaus on helppo tehdä. Leffan hinta on $ 3.99/kpl ja tuolla rahalla valitun leffan voi katsoa vuorokauden aikana niin monta kertaa kuin huvittaa. Vasta viikko sitten hyödynnettiin tuotakin fiitsöriä ekan kerran kun katsottiin Ocean's Thirteen.

Kanavia on satoja ja tarjontaa ihan jokaiseen makuun, joten en yhtään ihmettele jos jengi täällä helposti sohvapottuuntuu. Vaikka seuraan useampia sarjoja, ei se tarkota että istuisin tuntitolkulla telkun ääressä. Päinvastoin, menee päiviä ettei telkkua ehdi aukaistakaan. Moni sarja tulee silloin kun toinen on breikillä jne. Noi breikit täällä kyllä sucks pahemman kerran. Suomessahan yleensä näytetään yksi tuotantokausi putkeen (siis jakso per viikko), sitten on pidempi tauko ja sitten jatketaan seuraavalla kaudella. Ehei täällä. Perättäisinä viikkoina saatetaan näyttää pari-kolme jaksoa, sitten on joku parin viikon tauko, sitten taas vaikka kolme-neljä lisää ja sitten saattaa olla jopa parin kuukauden tauko. Tauon aikana sitten toistellaan jo nähtyjä jaksoja. Ihan syvältä! Juuri kun olet taas sarjassa "sisällä" niin kohta taas pääset unohtamaan että mitä tähän mennessä olikaan tapahtunut. Jotenkin sarjoista nauttii enemmän kun ne voi katsoa putkeen.

Mikä on ihan superkätevää on se, että useimmat suosikkisarjat voi katsoa netistä. Jos on joku jakso jäänyt välistä, ei tarvitse panikoida nauhoittamista vaan jakson tai toisinaan kokonaisen tuotantokauden pystyy katsomaan netistä. Eikä minään mininä ja huonona Youtube-versiona vaan ihan tv-kanavan omilta sivuilta koko skriinin kokoisena ja osa jopa HD-lähetyksenä. Tai jos yhdistää läppärin töllöön niin sitten kokoa on just sen verran kun tv:ssä tuumia...

Terveisin nimim. emmä koskaanikinämilloinkaan mitään ehdi telkusta katsoa ;) (ja tätähän ei kukaan enää edellisen litanian jälkeen usko...).


Ei kommentteja: