lauantai 15. joulukuuta 2007

Perianalyyttinen piparitaikina-arvio

Ikean piparitaikina sucks. Piste.

No en jaksanut alkaa väsäämään itse kunnon piparitaikinaa, joten ajattelin pääseväni helpolla ostamalla valmiin taikinan Ikean ruokaosastolta. Keskiviikkona olin sitten ihan überaktivisti: sulattelin taikinan, kaivoin kaulimen esiin ja aloin tositoimiin. Taikinan koostumus oli ihan ok, mutta maku vähintäänkin vinkeä. Siinä oli jotenkin kummallisen kukkamainen tai parfyyminen maku. Olisikohan neilikkaa ollut vähän turhan reilusti.

No, ei muuta kuin kaulimaan ja kuvioimaan. Piparimuotteja oli näemmä Suomesta lähtenyt mukaan tasan yksi heppa-aiheinen ja koska lähikaupoista ei sellaisia löytynyt, en jaksanut sitten lähteä kauemmaksi muotteja etsimään. Hevosia tuli siis pari pellillistä, mutta kun ei ne nyt niin jouluisia ole, vedin sitten vapaalla kädellä sydämiä, pari ukkoa, akkaa ja possuja kanssa. Tehtiinpä yhdet isot Texasin tähdet meille molemmille, mutta niihin sentään saatiin apua lasikipon mallista...











Uunissa piparit hitusen kohosivat siinä vaiheessa kun olivat raakoja, mutta kun kypsyys alkoi olla hyvä, olivat piparit palanneet takaisin lättäniksi. Pirskale! Ei auttanut vaikka jätti taikinan paksummaksi, lättäniä tuli enivei. Valmiit piparit olivat maultaan ihan ok ja varsinkin sen jälkeen kun niihin pursottelee ihanaa tomusokerikuorrutusta, jolla saa vaikka pienet kivet maistumaan mainiolta. Parasta kaikessa oli ihana piparintuoksu, joka levisi koko kämppään ja toivottavasti naapureille saakka. Ja mieli oli hyvä, koska yritys oli sentään jo papukaijamerkin arvoinen: olisinhan voinut vaan ostaa valmiita pipareita kaupasta.

ISO ikävä tuli silti äidin herkkupipareita. Mies tosin sai aikaan kotoisaa tunnelmaa pihistelemällä taikinaa aina kun silmä vältti. Ihan kuin isä. Onkohan se taikinapihistely jotenkin miesten geenistössä?

Torstaina jouluherkkutunnelma jatkui vieläkin massiivisemmassa mittakaavassa. Olin mukana pienessä porukassa, joka taikoi Suomikirkon joulukaffeille ja -myyjäisiin joulutorttuja, kuivakakkuja ja porkkanalaatikoita. Neljän naisen tehojengillä saatiin aikaiseksi valtava määrä herkkuja nopeasti ja suht vaivattomasti. Ihana tuoksu leijaili ympäriinsä! Muut kamat pakattiin myyntiin, mutta joulutortuista sentään koeajettiin yhdet kappaleet. NAM! Maistui ihan tutulle ja suomalaiselle. Ja vähintäänkin yhtä lihottavalle ;).


Ei kommentteja: