maanantai 31. maaliskuuta 2008

Tyyntä myrskyn jälkeen

Simpura, voisinko joku vuosi opetella seurailemaan sääennustuksia? Täällä Teksasin keväässä se voisi olla kokolailla suotavaa.

Tänään läksin liikenteeseen vasta yhdentoista jälkeen aamupäivällä kun käytin aamun tehokkaasti koneella. Sitten erääseen mööttiin, asioita hoitelemaan ja lopulta iltapäivällä kohti talliakin. Ihanan lämmin ja aurinkoinen päivä!

Matkalla auton alle yritti ehtiä joku irralleen päässyt koira, mutta onneksi meidän kaistan väki ehti sopuisasti jarrutella ilman kolhuja kellekään osapuolelle. Sen sijaan naapurikaistalla rutistettiin vähän peltiä kun joku äkkijarrutti koiran vuoksi... Sen mitä ehdin nähdä niin koira jatkoi kyllä iloisesti karkumatkaansa, mutta muutamat autot jäivät tien poskeen puskurit vallattomasti vinksallaan.

Just ennen tallia mun autoradio sekosi tai niin mä luulin kun se alkoi pitää jotain ihme piipitystä ja vinkunaa, ihan kuin joku faksilinjan ääni. Sitten tulikin National Weather Servicen varoitus että Tarrant Countyssä, eli viereisessä kunnassa on annettu tornadovaroitus, sillä siellä on nähty jo suppilopilven muodostuvan. Annettiin jo ennustuksia mihin ja milloin tornado iskee. O-ou! Taivaanrannasta äkkiseltään ilmestyneet pahaenteisen tummat pilvet alkoivatkin päästellä antiaan juuri kun ehdin tallin pihaan.

Siinä sitten pähkäilemään että onko järkevää jäädä tallille vai lähteä kotiin. Pyyhkiikö tornado tallin taivaisiin vai onko itsemurha lähteä jättiukkosten keskelle ajamaan kotiin? Soitto miehelle ja passitus tsekkaamaan netistä onko tallin paikkakunnalle, Denton Countyyn, annettu jotain varoituksia. Ei ollut muuta kuin varoitus isoista 1-2 tuuman rakeista, joten ei kai muuta kuin leikkimään hepan kanssa.

Löysin tallin nurkasta pölyttyneen radion, joka suostui vielä pelittämäänkin, joten väänsin kanavat kaakkoon ja kuuntelin säännöllisin väliajoin lähetyksen keskeyttäviä varoituksia tarkasti. Aina nousi kyllä niskavillat pystyyn kun se varoitusta ennakoiva piipitys alkoi... En arvannut lähteä hevosen kanssa liikenteeseen jos vaikka täytyy seuraavana hetkenä alkaa etsimään suojaa jostakin, joten käytin ajan ahkerasti hevosesta yhäkin vaan irtoavan talvikarvan parturointiin, harjakin tuli siinä nypittyä ja häntäkin selvitettyä...

Ukkosta saatiin ihan railakkaasti ja tallin peltikatolla napsuivat ensin jättimäiset vesipisarat ja sitten rakeet. Siinä vaiheessa mä karautin pelastamaan auton pihalta ja ajoin sen syvälle talliin (tallimme on sellainen leveäkäytäväinen avotalli). Tallin nurkilla saatiin tosin vaan sellaisia pikkurillinpään kokoisia rakeita, mutta ihan vieressä Flower Moundissa oli uutisten kuvien perusteella saatu paikoin pingispallon kokoisia kimpaleita ja olipa joukossa joku nyrkin kokoinenkin mötikkä. Sellaisetpa ne laittavat auton pellit ihan uuteen kuosiin. Teksasilaista kevätmuotia!

Tallin seudulla nähtiin onneksi vaan riehakkaita ukkosia, mutta ihan lähellä Lewisvillessä nähtiin suppilopilven alku ja sen epäiltiin muuttuvan tornadoksi asti ja pyyhkivän Lewisville-järven yli mutta onneksi toiseen suuntaan, sillä hyvin lähellä kyseistä lätäkköähän sijaitsee juuri meidän talli... Kaukaa kantautuivat tornadopillien varoitusäänet.

Ja ihan yhtälailla kuin myrsky alkoi, se myös laantui. Taivas kirkastui, puhurituulet loppuivat ja linnut alkoivat taas kevätlaulunsa. Kaatosateesta muistuttivat enää ääriään myöten tursuilevat katuojat. Huh, ei onneksi sen räväkämpää menoa tällä kertaa, mutta ensi kerralla vastaavassa tilanteessa olisin kyllä mieluummin kotona etsimässä suojaa kellarista...

Täällä vähän virallisempaa uutisointia tämän päivän hässäkästä. Ja viisaammat täällä jo varoittelivat että you ain't seen nothing yet... Äääk! No meikähän tässä jo ahkerasti pakkailee laukkujaan Suomen reissua varten että jospas olisin sujuvasti ihan muissa maisemissa pahimman tornadokauden ajan...


Ei kommentteja: