maanantai 25. huhtikuuta 2011

Are you going to Scarborough Fair...?

Ja arvatkaa vaan kuinka monta kertaa toi Simon & Garfunkelin renkutus on soinut ympäri, ympäri, ympäri ja ympäri mun päässä. Argh! Parsley, sage, rosemary and thyme tunkee jo tuppoina korvista pihalle!


Anyway, otimmepa nyt sitten viimeinkin eilen itseämme niskasta ja todellakin menimme Scarborough Fairiin tai no siis Scarborough -renesanssifestareille. Kyseessä on nimittäin vuotuinen tapahtuma Waxahachiessa, vajaan tunnin ajomatkan päässä meiltä himpestä.


Mistään yhden viikonlopun sessiosta ei suinkaan ole kyse, vaan bileet kestävät joka viikonloppu huhtikuun alkupuolelta Memorial Dayhin eli toukokuun loppuun. Tosin kuuleman mukaan tämä renesanssihässäköinti on useilla kävijöillä ja esiintyjillä niin pahasti verissä, että hommaan satsataan koko muukin vuosi keräämällä rekvisiittaa, ompelemalla entistä upeampia ja näyttävämpiä pukuja ja suunnittelemalla ohjelmia.


Koko tapahtuma on varta vasten sille luodulla alueella, joka mimikoi renesanssiaikaista kylää linnoineen ja kylärakennuksineen - on sepän pajaa, puotia ja putiikkia joka lähtöön. Isolla alueella on jatkuvasti jossakin päin jotain ohjelmanumeroita haukkojen metsästysnäytöksistä miekkailuharjoituksiin ja ruoskanviuhutuksista hulluttelusessioihin.


Alueella on runsaasti "käsikäyttöisiä" huvittelulaitteita jättikeinuista ponikaruselleihin ja valtavasti putiikkeja, joissa myydään kaikenlaista pääasiassa käsintehtyä sälää. Sapuskaakin on toki tarjolla - lähinnä renesanssityyliin, mutta cokista sentään saa ;) .


Festareilla viettäisi helpostikin koko päivän tai pidempäänkin, niin paljon olisi tekemistä ja näkemistä. Todella moni kävijä on satsannut hommaan pukeutumalla renesanssityyliin - jotkut käsittämättömän paljon hommaan satsaten tai vuokraamalla asun heti etuportin kojusta. Alueella on tosin lukuisa joukko ihan palkattuja näyttelijöitä: narreja, rahvasta, hienostoa, kuningas ja kuningatar, katujuoppoja, ryöväreitä ja mitälie.


Päivän kohokohta on paraati, joka kiertää alueen ympäri, mukana on myös kuninkaallisten saattue. Turnajaiset ovat toinen vetonaula, joskin meillä tämä jäi väliin kun siinä vaiheessa kolmas ja pienin pyörä alkoi olla pahasti päiväunia vailla.

Mainio ja koko perhettä inspaava tapahtuma joka tapauksessa - sääliksi tosin jo jossain vaiheessa kävi nuo päivästä toiseen mahtavissa tylleissä ja fylleissä hikoilevat esiintyjät... Että onnea vaan niihin toukokuun +30 ja risat helteisiin...


Ei kommentteja: