perjantai 19. maaliskuuta 2010

Count me in!

Postista päivää että pätkähti tulla tupsahti tällainen:


Kyseessä on täällä kovasti haipattu ja puhuttu Census 2010-lomake. Yhdysvalloissa on nimittäin käynnissä väestönlaskenta, jota ei suinkaan hoideta modernisti elektronisesti tai muuten hienosti teknisesti, vaan perinteisesti lomake postittamalla. Censuksen meininki on kartoittaa jokainen tällä maaperällä tallaava, minkä perustuslaki määrää tehtäväksi kymmenen vuoden välein.

Ehdimme jo riemastua kun kirje viimein tuli: no nyt meidätkin lasketaan! Mutta se olikin sitten varsinaisen kirjeen ennakkovaroitus, jossa muistutettiin, että kohta teille tulee SE lomake, joka SINUN tulee täyttää, sillä LAKI vaatii sitä. Viimein tuli se ihan oikea ja alkuperäinen Census, jonka mä heti ekana iltana tuhertelin täyteen. Kysymykset eivät onneksi olleet järin suuresti päätä raavituttavia: ensin pari kyssäriä asumusmuodosta ja sitten jokaisesta taloudessa asuvasta henkilöstä tuli raapustaa nimi, sukupuoli, ikä ja syntymäpäivä sekä rotu. Eniten huvitusta aiheutti kysymys "Asuuko tai yöpyykö henkilö toisinaan muualla?". Järkeä käyttäessään ymmärtää tietysti että tällä yritetään vaan tsekata ettei joku tule kahteen kertaan lasketuksi (tässä ja jossain toisessa asumuksessaan), mutta jos järkeä ei ole ihan niin paljon niin voishan sitä miettiä että yövyttiinhän me just yli viikko kodin ulkopuolella ja kuukausi Suomessa viime kesänä ja viime viikonloppuna oli mieskin yötä eräkämpällä ja ja ja... Olisi ehkä sittenkin pitänyt liittää lomakkeen oheen joku historiikki meidän yöpymisistä muualla kuin tässä himassa ;D.

Kansalaisvelvollisuus on nyt siis suoritettu ja lomake postitettu. Jee, meidät on laskettu! Olisipa vaan mielenkiintoista tietää, että minkähänlainen prosentti väestöstä jättää kyselyyn vastaamatta. Siinä tapauksessa kuulemma laskijat kolkuttelevat joku kaunis päivä ovelle ja tulevat henkilökohtaisesti laskemaan, mutta kuka muka kiertää kaikki trailer parkit ja puskahökkelit, I'd like to know. Sinällään olisi tietysti tärkeää, että meidänkin alueelta mahdollisimman moni lomakkeen täyttäisi, sillä kerättyjen tietojen perusteella mm. allokoidaan yli $400 miljardia valtion varoja eri maanosille ja alueille... Et esim. vaiks tähän meille himppeen vois ihan mielellään postittaa yhden miljoonan tai silviisiin. Kii-toooos!


2 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Mulle tuli jo kiitos korttikin;).

Skinnu kirjoitti...

Epistä! Ei meitä vaan oo kiitelty! Uuden muikkarikortin sen sijaan sain et alas jo postitella lomakkees...